Vet afbreken en vetpercentage (deel 1)

Wat is een gezond vetpercentage?

Wil je weten of je in goede fysieke vorm bent?

Dan kun je de weegschaal maar beter achterwege laten.

Want in plaats van te vertrouwen op de weegschaal en je lichaamsgewicht, kun je beter rekening houden met je vetpercentage.

fatper

Een te laag of hoog vetpercentage brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Uit onderzoek blijkt dat het vetpercentage van een persoon belangrijker is in het voorspellen van gezondheidsrisico’s dan lichaamsgewicht (bron). Mensen die het juiste vetpercentage hebben zijn gemiddeld gezonder en leven langer.

Hoe weet je of je een gezond vetpercentage hebt is afhankelijk van een aantal factoren. De bandbreedte waar het tussen nog gezond is valt lastig in één percentage te noemen. Een gezond vetpercentage is afhankelijk van het geslacht en de leeftijd.

Zo is het genetisch bepaald dat vrouwen meer vet met zich meedragen dan mannen. Het vetpercentage van een gezonde vrouw is gemiddeld rond de 20-32%, terwijl dit bij een man tussen de 10 en 18% is.

 

Dat volwassen vrouwen meer lichaamsvet opslaan dan mannen heeft een belangrijke biologische reden: het vrouwelijk lichaam heeft vetreserves (energiebron) nodig bij een eventuele zwangerschap. Vrouwen beginnen dan ook om deze reden meer vetreserves te ontwikkelen tijdens de pubertijd.

Gepubliceerd door Slimcab Health Concept

Professional photographer from a personal, maverick & unconventional point of view…. Speaker, motivator and entrepeneur....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: