Vetten , Vetpercentage , Vet afbreken, gezond & slank worden en blijven…(deel 3)

Wanneer heb je een te hoog vetpercentage?

  • Gemiddeld genomen vallen vrouwen in de leeftijd van 19 tot 29 jaar boven de 30% in de gevarenzone.
  • Voor vrouwen tussen de 30 en 40 jaar geldt dit boven de 31% en voor vrouwen van in de veertig is het alles boven 34% dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Als vrouwen in de overgang komen dan brengt dit vaak allerlei gezondheidsklachten met zich mee. Er vinden onder andere hormonale veranderingen plaats die voor een gewichtstoename kunnen zorgen. Dit maakt het voor vrouwen moeilijker om een gezond vetpercentage te behouden.

Ook een te laag vetpercentage is gevaarlijk

Minnesota Starvation Experiment

Dat een te hoog vetpercentage ongezond is wilt niet automatisch zeggen dat een laag vetpercentage gezond is. Het verlangen om slank te zijn mag dan voor veel mensen een belangrijke reden zijn om af te vallen, een te laag vetpercentage is verre van gezond.

Een te laag vetpercentage breng je gezondheid in gevaar. Dat komt omdat je lichaam (met name de hersenen en vitale organen) voedingstoffen nodig heeft om te kunnen functioneren. Mannen en vrouwen met een zeer laag vetpercentage worden geconfronteerd me tekorten aan belangrijke voedingstoffen.

Op het moment dat je lichaam over onvoldoende vetreserves beschikt, zal er spierweefsel worden afgebroken voor energie. Deze ‘starvation mode’ gaat ten koste van het lichaam zelf.

In 1944 begon in Amerika het Minnesota Starvation Experiment. Eén van de meest gruwelijke studies naar ondervoeding en honger lijden. 36 Amerikaanse dienstweigeraars werden als proefkonijn ingezet om te kijken wat ondervoeding met het menselijke lichaam doet. Ze werden een halfjaar lang op rantsoen gezet en kregen maandenlang gemiddeld 1570 calorieën per dag aan voedsel.

Naarmate de maanden verstreken, kregen de mannen meer en meer gezondheidsproblemen. De soldaten werden moe, lusteloos, ziek, asociaal en kampten met concentratiestoornissen en darmproblemen. Aan het einde van het experiment – 6 maanden later- wogen de mannen gemiddeld 53 kg met een gevaarlijk laag vetpercentage. Toen de artsen de mannen wilden laten aansterken met extra calorieën, vitaminen en eiwitten, bleek dit aanvankelijk geen effect te hebben.

Het duurde bijna een jaar voordat de mannen hun oude gewicht terug hadden. Maar de langdurige ondervoeding had toen al blijvende lichamelijke en psychische schade bij de mannen aangericht (bron).

Dit onderzoek laat zien dat een te laag vetpercentage schadelijk is voor het menselijk lichaam.

Vrouwen met een extreem laag vetpercentage (denk dan aan 12-14% of lager) verstoren hun hormonale balans en lopen het risico op uitblijvende menstruatie en zelfs onvruchtbaarheid. Laat afvallen en een lager vetpercentage krijgen dus nooit lichamelijk ongezond worden!

Belangrijk als Coach, therapeut, begeleidster,…is vooral “luisteren”…Leer Uw klant door en door kennen…

Probeer binnen te dringen in de mentale leefwereld, want van daaruit start de projectie naar gezond eten, drijfveren, vreetbuien, gezond sporten, zelfrespect, eigenliefde enz…

pagina11

Gepubliceerd door Slimcab Health Concept

Professional photographer from a personal, maverick & unconventional point of view…. Speaker, motivator and entrepeneur....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: