Vetten verbranden (Deel 7)..van de 8 ;)

Tip #4: start met een veganistisch dieet

veganisme

Iedereen heeft zo zijn persoonlijke redenen om veganistisch te gaan eten.

Sommige mensen worden veganistisch als protest tegen dierenleed, anderen vanwege het milieu of hun gezondheid.

Maar een veganistisch dieet blijkt ook een goed middel te zijn om af te vallen en je vetpercentage te verlagen.

Veganisten hebben namelijk een lager BMI gemiddelde dan de algemene bevolking en verschillende studies erkennen dat een veganistisch dieet gewichtsverlies en vetverbranding kan bevorderen (bronbron).

In een studie werd een groep mensen voor 18 weken lang op een veganistisch dieet gezet, terwijl de andere groep hun eetgewoonten in die tijd niet hoefde te veranderen. Na afloop van het onderzoek bleek dat de veganistische groep 4,2 kg meer gewicht had verloren dan de tweede groep (bron).

Waarom werkt een veganistisch dieet zo goed? Het geheim zit hem in het feit dat je met een veganistisch dieet een calorietekort creëert.

Om te beginnen bevat een plantaardig veganistisch dieet in het algemeen veel fruit, groenten, volle granen, bonen, erwten, noten en zaden. Dergelijke voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan voedingsvezels die je een voller gevoel geven en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel (bron).

Doordat een veganistisch dieet een hoog gehalte aan fruit en groenten bevat, krijg je veel voedingsmiddelen binnen met een lagere calorie-dichtheid en een groot volume.

Praktisch gezien zou je ongeveer 300 gram gekookte broccoli moeten eten om 100 calorieën binnen te krijgen. Terwijl je met een stukje kip van 60 gram of een plakje kaas van 30 gram hetzelfde aantal calorieën zou bereiken.

Niet zo vreemd dus dat veel groenterecepten vol met vezels, mineralen, vitaminen en water je helpen vol te laten voelen.

Tip #5: eet minder maaltijden

Het is een hardnekkige mythe dat je gedurende dag veel kleine maaltijden zou moeten eten om je stofwisseling te verhogen en vet te verbranden. Recente studies concluderen dat het aantal maaltijden verspreid over de dag (maaltijdfrequentie) geen enkel effect heeft op vetverbranding en gewichtsverlies (bronbron).

Behalve dat het weinig zin heeft om iedere 2 á 3 uur iets te eten, is het ook nog eens enorm vervelend om de hele dag in de keuken te staan om eten te bereiden. Het maakt een gezond dieet volgen onnodig ingewikkeld.

Veel mensen geloven dat het eten van meer maaltijden leidt tot een verhoogde stofwisseling en de verbranding van meer calorieën. Hiermee wordt het thermische effect van voedsel bedoeld.

Het thermische effect als extra energiegebruik wordt echter sterk overschat. Het is waar dat het lichaam een bepaalde hoeveelheid energie verbruikt om de maaltijden te verteren, maar de voordelen worden sterk overdreven door de voedingsindustrie.

Gemiddeld is het thermische effect van voedsel ongeveer 10% van de totale calorie-inname. Om je vetpercentage te verlagen is het niet belangrijk hoeveel maaltijden je op een dag eet, maar hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt.

Het eten van vier maaltijden (die ieder 500 calorieën bevatten) hebben precies hetzelfde thermische effect als het eten van 2 maaltijden van 1000 calorieën.

Dit wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de toenemende of dalende maaltijdfrequentie geen uitwerking heeft op de totale calorieën die verbrand worden (bron).

Gepubliceerd door Slimcab Health Concept

Professional photographer from a personal, maverick & unconventional point of view…. Speaker, motivator and entrepeneur....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: