Vetten verbranden…Tips & Trics…Deel 8

Tip #6: doe aan HIIT en niet cardio

3 maanden HIIT resultaten

Iedere vorm van lichaamsbeweging helpt je om calorieën te verbranden. Maar als het aankomt op vetverbranding dan zijn niet alle sporten even effectief. Aerobe sporten zoals joggen of hardlopen worden vaak gezien als een goede manier om vetverbranding te stimuleren, maar in werkelijkheid is hardlopen waardeloos als je vet wilt verbranden.

Dit komt misschien als een schok voor je, maar als je (buik)vet wilt wegkrijgen is cardio absoluut niet de beste manier!

Er zijn enkele belangrijke factoren waar je rekening mee wilt houden als je wilt afvallen met sporten.

  1. Welke energiebron spreekt het lichaam aan?
  2. Hoe hoog is het ‘after burn’ effect na de training?

Je wilt dat het lichaam vetreserves als energiebron gaat aanspreken en niet je glycogeenvoorraad. Ten tweede is het verstandig om te kijken naar de naverbranding van extra calorieën ná de training.

Dit noemt men ook wel EPOC (excess post oxygen consumption). Een hogere naverbranding krijg je vooral door met gewichten te tillen en periodes van hoge inspanning af te wisselen met korte periodes van rust.

Welke sport ik je daarom aanraad als je snel jouw vetpercentage wilt verlagen zonder spierverlies? HIIT! High intensity interval trainingen kosten veel energie en zijn ideaal om de vetverbranding te stimuleren. Ook zorgt het lichamelijk herstel na de training voor meer energieverbruik.

Zie post over HIIT in SLIMCAB –> Hier

Uit onderzoek blijkt dat een HIIT sessie van slechts 15 minuten een after burn effect heeft van maar liefst 3 dagen (bron).

Als je snel jouw vetpercentage wilt verlagen dan kun je maar beter urenlange cardio trainingen overslaan en je richten op intensieve intensiteit trainingen die je helpen om snel een strakker en aantrekkelijker figuur te krijgen.

Tip #7: houd je vetpercentage in de gaten

Als je eenmaal begonnen bent met het verlagen van je vetpercentage per week, dan is het belangrijk dat je dit proces in de gaten houdt. Niet alleen discipline en doorzettingsvermogen bepalen of je het op de lange duur zult volhouden, ook het bijhouden van vetverlies is belangrijk. Meten is weten!

Je kunt geen progressie boeken als je niet weet waar je op dit moment staat. Onrealistische verwachtingen hebben en het niet bijhouden van je vorderingen kan tegen je gaan werken. In een studie naar overgewicht en zwaarlijvige vrouwen blijkt dat de vrouwen die dachten het meeste gewicht te zullen verliezen, als eerste besloten de handdoek in de ring te gooien (bron).

Om te voorkomen dat je weer terug gaat vallen of jezelf onnodig ongerust maakt, moet je periodiek je vetpercentage blijven meten. Dit geldt zowel tijdens het afslankproces als erna. Ook nadat je het beoogde vetpercentage bereikt hebt, moet je goed op blijven letten om te voorkomen dat je weer terugvalt.

Monitor je gewicht en vetpercentage. Zet het bijvoorbeeld op je kalender om in ieder geval maandelijks of tweewekelijks te meten. Op die manier ben je in staat om snel in te grijpen als je vetpercentage weer oploopt.

Tip #8: zorg voor een goede nachtrust

goede nachtrust

Slapen speelt een belangrijkere rol bij afvallen en het kwijtraken van lichaamsvet dan de meeste mensen denken. Een goede nachtrust vermindert hongergevoelens en beschermt je tegen dik worden.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten bij een onderzoek met elfhonderd mannen dat er een verband is tussen te weinig slapen en de hoeveelheid buikvet. Mannen die 5 uur of minder sliepen per nacht hadden een groter risico op vetreserves op te bouwen (bron).

Als je een laag vetpercentage wilt krijgen dan is een goede nachtrust van levensbelang.

Studies tonen aan dat langdurig slaapgebrek leidt tot de aanwakkering van hongergevoelens en eetlust met 24%. Ook leidt het tot schommelingen (tot wel 26%) in de hormonen die ervoor zorgen dat je een vol gevoel hebt (bron).

Verder blijk uit onderzoek dat mensen die minder dan 7 uur slapen per nacht slapen, een minder verzadigd gevoel hebben na het ontbijt. Hierdoor ben je eerder geneigd om weer wat te eten (bron).

Het menselijk lichaam heeft voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven leven.

Tip #9: voorkom chronische stress

Van stress heeft iedereen wel eens last. Kortdurende stress stelt ons in staat om goed te presteren en volledig scherp te zijn.

Maar een leven waarin je voortdurend onder constante spanning en stress staat is ontzettend ongezond.

Langdurige stress zorgt op den duur voor psychische en lichamelijke klachten.

Je raakt uitgeput, het immuunsysteem werkt niet meer optimaal en je lichaam gaat bepaalde hormonen produceren die voor extra opslag van lichaamsvet zorgen. Ook heeft stress invloed op allerlei lichaamsprocessen waaronder hormonen die je gevoel voor honger versterken (bron).

Laat stress geen grip krijgen op je leven. Zoek naar manieren om stress stap voor stap uit je leven te bannen.

Eén goede manier om stress onder controle te krijgen is door Yoga lessen te volgen. Het klinkt misschien wat zweverig in de oren, maar het werkt ontzettend goed voor stressvermindering. Mensen van alle leeftijden volgen yoga lessen.

Specialiste op dit gebied en uitbaatster van een Slimcab Studio (The Body Cocon) is Liesje Van Meenen.

Haar facebook pagina –> Hierlvm.jpg

Hoewel de yoga lessen qua inhoud kunnen verschillen, hebben ze allemaal een belangrijk gemeenschappelijk doel: het samenbrengen van je lichaam en geest. Yoga doet dit vooral door je adembewustzijn te vergroten.

Verschillende studies hebben naar de effecten van yoga op de gemoedstoestand van mensen gekeken. Daaruit blijkt dat yoga de stemming kan verbeteren en minstens zo effectief is als antidepressiva bij het behandelen van depressie en angst (bron). Verder onderzoek is vereist om daar definitieve conclusies aan te binden.

Het is in ieder geval wel duidelijk dat er een verband bestaat tussen chronische stress en overgewicht. Door manieren te vinden om van je chronische stress af te komen, verminder je het risico op vetzucht en neerslachtigheid (bron).

Gepubliceerd door Slimcab Health Concept

Professional photographer from a personal, maverick & unconventional point of view…. Speaker, motivator and entrepeneur....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: