Bewerkt voedsel = DIK maker

Waarom bewerkt voedsel je dik maakt

Spoiler alert: al die extra pondjes komen niet voort uit de koolhydraten, het vet, de suiker of het zoutgehalte.

Dit is waarom bewerkt voedsel je dik maakt

FOTO: GETTY

Het is waarschijnlijk een van de meest bekende dogma’s in de welzijnsindustrie: wil je afvallen, blijf dan van bewerkt voedsel af en eet meer volwaardige voedingsmiddelen.

Dat er een link bestaat tussen bewerkt voedsel en obesitas is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Onduidelijk hierbij was welke van de twee de oorzaak, en welke het gevolg is. Zit er iets in dat bewerkte voedsel waardoor de gewichtstoename of obesitas wordt veroorzaakt?

Het onderzoek

Onderzoekers gingen aan de slag om die vraag te beantwoorden en zetten een onderzoek op dat aan alle eisen van een betrouwbare studie voldeed. Ze formeerden twee groepen: de onderzoeksgroep die een bepaald concept uitprobeerde kon zo naast de controlegroep werden gezet. Op die manier hoopten ze uitspraken te kunnen doen over calorie-inname en gewichtstoename bij diëten met bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen.

Ze splitsten de groep van 20 deelnemers in tweeën. De eerste groep had twee weken lang een dieet met onbewerkte voedingsmiddelen bestaande uit drie maaltijden per dag, aangevuld met snacks. De tweede groep at gedurende die twee weken bewerkte voedingsmiddelen, ook drie maaltijden en snacks, op dezelfde momenten. Een ultra-bewerkt ontbijt bestond bijvoorbeeld uit Cornflakes met honing, volle melk met toegevoegde vezels, een verpakte bosbessenmuffin en margarine. De onbewerkte tegenhanger bevatte een Griekse yoghurt-parfait met aardbeien, bananen, walnoten, zout en olijfolie en appelschijfjes met vers geperste citroen. De tijdsduur van de maaltijden was vooraf vastgelegd.

Na twee weken werd er gewisseld: de eerste groep ging over op het bewerkte dieet, en de tweede groep kreeg de onbewerkte voedingsmiddelen opgediend. Ook dat deel van het onderzoek duurde twee weken.

De onderzoekers zagen erop toe dat het onbewerkt voedsel een vergelijkbare hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen zoals koolhydraten, vet, suiker en natrium bevatte als het bewerkte voedsel. Ze instrueerden de deelnemers om bij elke maaltijd zo weinig of zo veel te eten als ze zelf wilden.

Screenshot_1521378384

#Slimtab toont bij elke inlog (oefensessie) jouw vooruitgang…en houdt alles netjes bij 

Resultaat

Aan het einde van het onderzoek bleek dat de mensen aanzienlijk meer energie binnenkregen als hun maaltijden uit ultra-bewerkt voedsel bestonden. Het verschil lag om en nabij de 500 kilocalorieën per dag. In feite kregen de deelnemers bij het dieet met bewerkte voedingsmiddelen meer toegevoegde suikers en meer verzadigd vet binnen.

TIJD MAKEN VOOR HET VOORAF BEREIDEN VAN JE MAALTIJD KAN EEN STAP ZIJN OM JE TE HELPEN DE HOEVEELHEID ULTRA-BEWERKT VOEDSEL TE VERMINDEREN.

Die extra calorieën bij het dieet met bewerkt voedsel resulteerden in een gewichtstoename van 0,9 kilogram. De mensen die het dieet met onbewerkte voedsel namen, hadden daarentegen een gewichtsafname van eveneens ongeveer 0,9 kilogram na twee weken. Bovendien nam de hoeveelheid lichaamsvet bij het bewerkt-voedsel-dieet met een kleine 0,5 kilogram toe.

10367598_10152832693267863_3491679885307321172_n

Smaakverschillen

Deelnemers gaven aan bij beide elk van de twee diëten lekker gegeten te hebben, zodat de onderzoekers concludeerden dat smaakverschillen tussen beide geen rol speelden. Ze vermoeden dat de mensen hun maaltijden met ultra-bewerkte voedingsmiddelen sneller naar binnen werkten. De verklaring voor de verhoogde calorie-inname is dus mogelijk simpel: ze eten meer. Factoren die waarschijnlijk geen rol speelden bij de resultaten zijn de eetlust van de deelnemers, de smaak van het voedsel of de bekendheid met één dieet.

‘Het kan zijn dat je die ultra-bewerkte voedingsmiddelen gemakkelijker weg kauwt en doorslikt, omdat het wat zachter is. Die hogere snelheid van eten kan vertragend werken op de verzadigingssignalen’, verklaarde Kevin Hall, een van de onderzoekers, aan Runner’s World. ‘Er zijn meer studies nodig om te bepalen of de samenstelling en de dichtheid van de voedingsmiddelen – met daaraan gekoppeld hoe gemakkelijk je ze naar binnen werkt – bepalend zijn voor de totale hoeveelheid voedsel die geconsumeerd wordt.’

Waarom bewerkt voedsel?

Een paar zaken om te overdenken: de kosten van het ultra-bewerkte voedsel in het onderzoek waren aanzienlijk minder dan die van de onbewerkte maaltijden – $ 106 versus $ 151 per week. Dat ondersteunt het kostenargument van veel mensen als ze uitleggen waarom ze naar bewerkte levensmiddelen grijpen in plaats van zelf te koken. Ook de gemaksfactor speelt een rol van betekenis. In het onderzoek werden beide soorten maaltijden kant-en-klaar aan de deelnemers geserveerd, dus ook de gezonde maaltijden. Ze hoefden alleen maar aan te schuiven en op te scheppen. Dat gaat normaal gesproken natuurlijk anders; dan moet je tijd vrijmaken om je eten zelf te bereiden. Dat zijn twee redenen die kunnen verklaren waarom de keuze voor een fastfood-eiersandwich voor het ontbijt aantrekkelijker is dan het zelf bereiden van je roereieren.

Kosten, zowel in geld als in tijd, zijn valide overwegingen, maar de vraag is of ze je moeten veroordelen tot een leven lang junkfood eten. Tijd maken voor het vooraf bereiden van je ontbijt of lunch kan een stap zijn om je te helpen de hoeveelheid ultra-bewerkt voedsel dat je wekelijks naar binnen werkt te verminderen.

Of, als je echt heel erg druk bent, zoek onbewerkte voedingsmiddelen die handig zijn, zoals gegrilde kip en ingevroren groenten die je erbij kunt stomen. Zelfs deze kleine stapjes zullen je gezondheid ten goede komen en de overgang naar meer onbewerkte voedingsmiddelen minder afschrikwekkend maken.

slimdiet5
asperges – soep

Credits : Jordan Smith

Gepubliceerd door Slimcab Health Concept

Professional photographer from a personal, maverick & unconventional point of view…. Speaker, motivator and entrepeneur....

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: